Image Image

Arvokkaisiin hetkiin

Rakkaudella suomesta

Sir Kolke on suomalainen lifestylebrändi, jonka mallisto koostuu korkealaatuisista, ajattomista ja yksinkertaisista sisustustuotteista. Rakastamme aitoja, puhtaita materiaaleja ja rehellistä käsityötaitoa.
Kaikki tuotteemme valmistetaan käsityönä Suomessa arvokkaita hetkiä varten.

 

Perintömme

Yksinkertainen hiljaisuus

 
 

Syrjässä kaikesta kasvoi hiljaa erityinen tapa elää. Kaukana suuresta maailmasta, korpien ja kankaiden keskellä ei ollut mitään, mutta silti kaikki, mitä elämiseen tarvittiin: puuta, villaa, aikaa ja toinen ihminen.

Erityinen, suora ja rauhallinen kulttuuri kehittyi työnteon ja selviytymistaistelun ympärille. Tyynen pinnan alla kuohuviksi kasvaneet tunteet pysyivät piilossa, mutta eivät ilmaisemattomina.

Ne kudottiin kankaaseen ja veistettiin puuhun. Ei hienostellen, vaan nöyrästi ja hellästi. Kun kaikki koreilu oli vierasta, taito ja tunne näkyivät materiaalin valinnassa ja huolellisessa työssä, yksinkertaisissa, kestävissä muodoissa ja äärimmäisen tarkassa viimeistelyssä.

Kun vähästä tehdään arvokasta, tarvitaan aikaa ja vaivannäköä. Ja kun työ tehdään sydämellä, syntyy aarteita.

Valmistus

asenne ja intohimo

Sir Kolken tuotteet syntyvät taitavien ammattilaisten käsissä pajoissa ja työhuoneilla ympäri Suomea. Tekijämme ovat pieniä valmistajia, jotka työskentelevät sydämellään ja seisovat kaiken tekemänsä takana. Heitä yhdistävät uskomaton materiaalituntemus, tinkimätön asenne ja rakkaus käsillä tekemiseen.

Eräs meistä sanoi kuvaavasti: ”Enhän mä voisi olla, jos tekisin jotain huonoa ja antaisin sen eteenpäin.”

Sir Kolken tuotteiden ajaton kauneus syntyy loputtomalla hiomisella yhteisen näkemyksen ja huolellisen toteutuksen kautta. Se on vuoropuhelua, jossa vuosisatojen perinteet kohtaavat nykyajan ja ihmiselämän universaalit tilanteet.

Materiaalit

Käytämme tuotteissamme laadukasta suomalaista puuta. Suomen lyhyissä kesissä kasvanut puu on erityisen kovaa, vahvaa, suorasyistä ja tasakuvioista. Sanotaan, että Suomen ilmasto sopii erityisen hyvin puiden kasvamiseen. Me rakastamme puun luonnollisuutta ja luonteikkuutta, joka sopii täydellisesti ajattomiin ja kestäviin aarteisiimme. Käyttämämme puu on tuotettu kestävästi metsästä puusepänverstaalle saakka.

Erityinen aarteemme on pehmeä, värjäämätön, huolellisesti kammattu suomalainen villa. Villamme kasvaa hyvinvoivissa ja terveissä lampaissa suomalaisella maaseudulla. Lampaat elävät useimmiten pienissä laumoissa perhetiloilla. Lampaat keritään kotitiloillaan ja pisimmät villakuidut kehrätään langaksi pienessä suomalaisessa kehräämössä.

Laadukkaat tekstiilit ovat aina olleet arvokkaita. Parhaat niistä kestävät vuosia ja vain paranevat käytössä. Me käytämme tekstiileissämme parasta materiaalia, jonka tiedämme.
Pellava on kaunis, kestävä ja luonnollinen kuitu, jota on käytetty tekstiileissä tuhansien vuosien ajan. Se on hyvin perinteinen materiaali myös Suomessa. Pellavamme on parasta, länsieurooppalaista pellavaa, josta valmistamme erityisen vahvoja sisustustekstiilejä.

Tarina

Miehestä ja viulusta

Sir Kolken tarinan juuret ulottuvat 1900-luvun alkupuolen Pohjois-Karjalaan.

“Isäni isä oli viulunrakentaja. Viulut ovat luonnollinen osa sukumme elämää, eikä niistä ole koskaan tehty mitään numeroa. Ukki kuoli jo kun olin lapsi, mutta vuosien kuluessa tajusin, että hänen työnsä elää aina.

Rakastan omaa perintöviuluani ja seison ylpeänä sen edustamien arvojen; rehellisyyden, tinkimättömyyden ja rakkauden, takana. En tiedä sanoiko ukkini koskaan rakastavansa puuta, musiikkia ja elämää, mutta kun katson hänen töitään, olen varma että hän rakasti.

Uskon, että esineet voivat olla enemmän kuin tavaroita. Jotkut esineet kertovat tarinoita ja niillä on juuret. Ne ilahduttavat aina uudelleen ja vanhenevat arvokkaasti. Parhaimmillaan ne yhdistävät ihmisiä, luovat muistoja ja syventävät ihmissuhteita.

Tällaisten esineiden syntyminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Ainutlaatuisen esineen luominen vaatii osaamista, vaivannäköä ja ennen kaikkea intohimoa, eikä se ole helppoa. Mutta meille se on lähtökohta.

Tahdon seurata ukkini jalanjäljissä, tehdä sitä mitä rakastan ja luoda aikaa kestäviä aarteita, joissa käsin tekemisen kauneuden voi tuntea.”

Siiri Saarimaa
Sir Kolken perustaja

Vastuullisuus

Kaikki tuotteemme valmistetaan Suomessa. Suomen työskentelyolot ovat hyvät, elintaso on korkea ja tiukka lainsäädäntö suojelee sekä luontoa että ihmisiä.

Tuotteemme valmistetaan pienissä sarjoissa tai yksitellen suurelta osin käsityönä. Työtapamme vuoksi voimme käyttää kaiken materiaalimme tarkasti ja tuotamme hyvin vähän jätettä.

Suomi on todella metsäinen maa ja puuta hakataan vähemmän kuin sitä kasvaa. Tämän vuoksi suomalaiset metsät ovat luonnollinen hiilinielu. Käyttämämme puu on tuotettu vastuullisesti.

Käytämme ainoastaan Suomessa kasvaneiden lampaiden villaa. Suomalaisilla lampailla on hyvät elinolosuhteet. Lampaankasvatus on luontaisesti hyvin ekologista ja tarjoaa lampaille mahdollisuuden lajityypilliseen käyttäytymiseen ja elämään. Suomen ilmasto sopii lampaille hyvin. Merinovillan kasvatuksen eettinen häpeäpilkku, mulesing, on Suomessa laitonta ja kaikin puolin tarpeetonta. Suomalainen eläinten hyvinvointi on turvattu lainsäädännöllä ja sitä valvotaan jatkuvasti.

Pellava on vahva ja luonnonmukainen kuitu, jota on käytetty tekstiileissä vuosituhansien ajan. Pellava ei kasvaessaan vaadi kastelua eikä lähes lainkaan tuholaistorjuntaa ja kasvin kaikki osat käytetään hyödyksi. Pellava on täysin uusiutuva ja kierrätettävä kuitu.

Monet valmistajistamme elävät pienillä paikkakunnilla Suomessa. Tahdomme tukea maaseudun elämää ja osallistua arvokkaan suomalaisen käsityötaidon säilyttämiseen.