Täydelliset pellavalakanat

22.11.2018

Millaiset ovat täydelliset pellavalakanat? Miltä ne tuntuvat ja mitä niiden valmistus pitää sisällään? Tässä kirjoituksessa kerron sinulle suomalaisten Sir Kolken Kapiot –pellavalakanoiden synnystä ja yksityiskohdista.

Muutama vuosi sitten löysin itseni ajattelemassa täydellisiä lakanoita. Olin pettynyt vuotta aiemmin ostamiini, mielestäni laadukkaisiin keskihintaisiin lakanoihin, joiden kangas oli jo repeytynyt normaalissa käytössämme. Mieleeni nousivat perintönä kulkevat, kirjaillut isoäidin lakanat, joita olin aina silloin tällöin päässyt jossain ihailemaan. Niiden vuosikymmeniä vanha, ihanan pehmeä ja paksu kangas oli aivan muuta kuin nykyään myytävät liinavaatteet.

Etsin käsiini vanhan, kauniisti nimikirjaimilla kirjaillun lakanan. Tämä lakana oli vuosien saatossa vaalentunut aivan puhtaan valkoiseksi, mutta nimikirjaimet erottuivat siisteinä kankaan reunassa. Ennen lakanoiden ompelussa todella nähtiin vaivaa. Perintökaappien hyllyiltä ja käsityömuseoista voi vieläkin löytää todellisia taidonnäytteitä, joiden uskomattoman huolelliset ompeleet todella hämmästyttävät nykyajan ihmistä. Miksi näitä kauniita esineitä valmistettiin?

Syntyi tytär.
Hän varttui hiljaisuudessa luonto ympärillään.
Hänen äitinsä opetti, että rakkaus tulee näkyväksi siinä mitä teet.
Tyttö teki. Hän kutoi ja ompeli nuoret vuotensa odottaen.

Ihailuni ja kiinnostukseni johdattivat minut tutkimusmatkalle kapioiden maailmaan. Olet varmasti kuullut jo hiipuneesta perinteestä, jonka mukaan nuoret naiset valmistivat liinavaatteita naimisiinmenoaan varten. Entisaikojen Suomessa tytöt alkoivat opetella käsitöiden tekemistä jo varhain, ja pikkuhiljaa taitojen karttuessa syntyi kauniita tekstiilejä talletettavaksi kapioarkkuun. Kapioihin kuului erilaisia tekstiilejä; naisen ja vauvan vaatteita, vällyjä, lakanoita ja pyyhkeitä. Ne olivat osa naisen perintöä ja niillä oli tärkeä merkitys nuoren perheen alkutaipaleella. Usein nämä ajatuksella valmistetut tekstiilit säilyivät käytössä koko naisen eliniän ajan.

Ja aikanaan hän rakasti.
Jakoi päivänsä, yönsä, surunsa ja ilonsa.
Teki työtä vierekkäin.
Vuodet kuluivat, mutta rakkaus säilyi. Se vaaleni, pehmeni
ja seurasi mukana kokonaisen elämän.

Ajatus kapioista jäi elämään mieleeni. Perinteessä yhdistyy monia kiinnostavia ja koskettavia puolia: Huolellisuus, aika ja vaiva joka oltiin valmiita näkemään tulevan puolison ja perheen vuoksi. Ihmeellinen käsityötaito. Vaatimaton ja samalla ylellinen materiaali. Ajaton tyyli, joka toi iloa kokonaisen ihmiselämän ajan. Nämä ajatukset puhuttelivat minua todella ja päätin, että tahdon tuoda kapioiden ajatuksen tähän päivään. Se oli pitkän ja mielenkiintoisen suunnitteluprosessin alku.


Täydellinen materiaali

Vanhat tekstiilit on valmistettu pellavasta, joten luonnollinen askel oli aloittaa työ perehtymällä pellavan ominaisuuksiin. Ikiaikainen materiaali on monien rakastama ja löysin paljon syitä sen suosioon.

Pellava on hengittävä luonnonmateriaali. Se imee erittäin hyvin kosteutta ja johtaa lämpöä, mikä tekee siitä hyvin mukavan materiaalin. Pellavalakana tuntuu miellyttävän viileältä kesällä ja talvella lämpöiseltä. Se myös hylkii likaa ja pesun tarve on näin ollen vähäisempi. Pellava on todella luja kuitu ja se kestää hyvin kulutusta ja toistuvaa pesua. Sanonta ”pellava paranee vanhetessaan” on myös totta; kuitu pehmenee ja sen imukyky paranee käytön ja pesujen mukana. Pellava on yli kaksi kertaa kestävämpää kuin puuvilla ja kolme kertaa kestävämpää kuin villa. Pellavan ekologisuus on myös omaa luokkaansa: Pellavatekstiilin tuottaminen on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin esimerkiksi luomupuuvillan.


Paras, kestävä pellava

Tutkimusteni jälkeen olin varma, että pellava on juuri se materiaali jota etsin. Kestävä luonnonkuitu osoittautui ehdottomasti parhaaksi materiaaliksi edellä kuvaamiini täydellisiin lakanoihin. Seuraavaksi oli edessä oikean kangaslaadun etsiminen. Käytin kuukausikaupalla aikaa oikean pellavalaadun löytämiseen ja tutkimusmatkallani opin, että pellavakankaita on liikkeellä paljon, mutta laadusta ei ole läheskään aina varmuutta. Tuotannossa voidaan käyttää monenlaisia kemikaaleja, joilla myös huonolaatuisempi kuitu saadaan kestämään kudonnan aiheuttama rasitus. Laadukkain pellava on pitkäkuituista ja kestää moitteettomasti myös loimilankana.

Pellavalakanat ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan ja niitä on saatavilla verrattain hyvin. En silti kokenut koskaan nähneeni mitään sellaista mitä etsin. Pellavalakanoita tutkiessani saatoin nähdä pellavakudoksen kauniin pinnan ja tuntea luonnonmateriaalin pehmeyden, mutta jotain puuttui, ja se on mielestäni suurin ero vanhojen laatutekstiilien ja nykyisen kertakäyttökulttuurin välillä: kankaan paksuus.
Minulle oli selvää, että täydellisten lakanoiden on oltava paksua, vahvaa kangasta. Toisenlaista kuin nykyisissä liinavaatteissa. Tahdon tuntea kankaan laadun käsissäni ja olla varma sen kestävyydestä.

Pellavaa viljellään mm. Kiinassa, Venäjällä ja Länsi-Euroopan maissa. Parhaat kuidut tuotetaan kuitenkin Länsi-Euroopassa (Ranska, Belgia & Alankomaat). Suomessa ei valitettavasti enää kasvateta pellavaa tekstiilikäyttöön. Näin paljon vaivaa etsiessäni Kapioihin parasta, paksua ja laadukasta pellavaa. Pellavalakanoiden tärkeimmän ominaisuuden, vahvan ja pehmeän kankaan, lisäksi halusin olla varma tuotantoprosessin eettisyydestä. Valitsemani upea pellava, jota Sir Kolken pellavalakanoissa käytetään, täyttää tarkimmatkin ekologisuuden ja eettisyyden vaatimukset. Pellava toimii hiilinieluna, se on gmo-vapaata ja kasvaa ilman keinokastelua ja vahvaa lannoitusta. Se muokataan mekaanisesti ilman kemikaaleja ja se on materiaalina puhdas, vegaaninen, biohajoava luonnontuote, jonka tuotannossa noudatetaan korkeita laadun standardeja. Käyttämämme pellava on jäljitettävää ja sen matka pellolta langaksi ja kankaaksi tapahtuu yllä mainituissa maissa, joissa työntekijöistä huolehditaan. Lisää laadukkaimman pellavan ominaisuuksista voit lukea täältä: Masters Of Linen. Ylellinen pellavamme on myös tutkitusti haitta-aineetonta ja sillä on Ökö-tex 100 –sertifiointi.


Ajaton tyyli

Yksi syy kapioperinteen hiipumiseen oli muoti. Vuosien saatossa ihmiset oppivat kaipaamaan vaihtelua ja uusia kuoseja, eikä samoja tekstiilejä enää haluttu käyttää vuodesta toiseen. Sykli on nopeutunut jatkuvasti ja tänä päivänä tekstiilejä heitetään roskiin yhä kiihtyvällä tahdilla.
Tyyli, joka ei vanhene koskaan, puhuttelee minua valtavasti. Itse olen kaikista tyytyväisin silloin, kun onnistun löytämään jotain joka kestää aikaa ja jota rakastan vuodesta toiseen. Uskon, että moni muukin ajattelee näin ja on valmis nostamaan laadun trendien edelle.

Entisaikojen kapiot valmistettiin kestämään käyttöä ja aikaa. Tällaisten tekstiilien eteen kannatti nähdä vaivaa. Laadukkaiden tekstiilien valmistus vaatii edelleenkin vaivannäköä ja uudenlaista päättäväisyyttä kertakäyttökulttuurin keskellä.

Eleetön pohjoinen muotokieli toimi oppaana suunnittelutyössäni. Sir Kolken Kapioiden väri on pehmeä luonnonvalkoinen, joka vaalenee puhtaan valkeaksi ajan myötä. Lakanat on viimeistelty huolellisesti ja yksinkertaisesti – ne on suunniteltu kestämään vuodesta toiseen. Ompeluun on valittu erityisen vahva lanka ja tikkaukset ovat tavallista tiheämmät parhaan mahdollisen kestävyyden aikaansaamiseksi. Luonnollisen kankaan kauneus, viimeistelyn laatu ja puhdas yksinkertaisuus luovat yhdessä vastustamattoman tyylin, joka on aina muodissa.


Valmistus

Nykyaikana valmistus on todella usein vain kuluerä, jossa pyritään säästämään niin paljon kuin mahdollista. Tämän takia on kehittynyt lieveilmiöitä, joita ei huvita edes ajatella. Eikä tarvitsekaan, sillä harvoin tiedämme omistamiemme esineiden valmistuksesta yhtään mitään. Tämä koskee sekä materiaaleja että tekijöitä ja valmistusolosuhteita.

Minulle sillä, miten esine syntyy, on suuri merkitys. Huolellinen ja intohimoinen työ näkyy valmiissa esineessä. Vanhoja käsin valmistettuja tekstiilejä tutkiessa huomaa, että niissä on jotain erityistä.

Sir Kolke Kapiot valmistetaan käsityönä Suomessa. Pieni keskisuomalainen ompelimo leikkaa, ompelee ja viimeistelee lakanat huolellisesti jokaista yksityiskohtaa myöten. Kaikki työ, joka lakanoiden eteen tehdään pellavapellolta viimeistelyyn, on arvokasta ja arvostettua.


Sopivatko pellavalakanat minulle?

Minulle täydelliset pellavalakanat poikkeavat selvästi tavanomaisista. Siksi haluan nostaa esiin pari asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon, jos mietit ovatko Sir Kolken Kapiot sinunkin unelmiesi lakanat.

Kapiot-pellavalakanat ovat todella paksua ja painavaa kangasta. Kankaan paino on 245g/m2, kun tavallisten lakanoiden paino liikkuu 100g/m2 tienoilla. Minä nautin painavasta peitosta, mutta joku toinen saattaa kaivata ohuita liinavaatteita.

Pellavalakanat ovat aina karheita silkkiin verrattuna. Vaikka Kapiot ovat pehmeät, ne voivat tuntua karhealta täydellistä pehmeyttä arvostavalle.

Nykyään puhutaan paljon ”rapsakoista” hotellilakanoista. Sellaiset ovat hyvin kaukana Kapioista, jotka ovat pehmeät ja painavat. Laadukkaiden lakanoiden etsijää neuvotaan usein myös tutkimaan lankatiheyttä, englanniksi thread count, jonka suuruuden kerrotaan olevan laadukkaan kankaan mittari. Kyse on siitä, miten tiheästi mahdollisimman ohuet langat on kudottu. Kapiot lähestyvät laadun käsitettä eri tavalla, ja niissä jokainen yksittäinen lanka on vahva.

Pellavan olemukseen kuuluu, että siitä irtoaa nukkaa käytön alkuvaiheessa. Jos inhoat nukkasihdin puhdistamista tai satunnaista irtonukkaa yli kaiken, alkuvaiheen yli pääseminen voi olla hankalaa.


Conclusion

Minulle asioiden selvittäminen perin pohjin on luontaista ja eettisyys sydämen asia. Näiden arvojen pohjalta syntyivät pellavalakanat, jotka erottuvat monin erilaisin tavoin. Selkeä, ajaton kauneus kestää vuodesta toiseen, ompelijan intohimo välkähtelee lakanoiden yksityiskohdissa ja tarina vuosien takaa herättää kankaan eloon. Mutta kaikkein tärkeintä on kokemus. Ylellisten, kaikissa merkityksissä puhtaiden lakanoiden kosketus, joka ei unohdu.

Siiri

Tutustu kaikkiin Sir Kolken ylellisiin suomalaisiin lahjoihin, herkkuihin ja sisustustuotteisiin verkkokaupassamme.